Spansk skogssnigel
Spansk skogssnigel är mycket vanlig i vårt koloniområde och bör hållas efter så den inte sprider sig ännu mer.
Förebygg angrepp
Kolla alla plantor du köper i handeln eller byter på växtbytardagar mm. Tag av krukan och kolla jordklumpen så det inte finns ägg eller småsniglar där.
Snigelägg är genomskinliga till mjölkvita och ligger klumpvis.
Plocka sniglar
Genom att plocka och avliva sniglar under hela säsongen från tidig vår till höst minskar man effektivt snigelstammen.
Järnfosfatpreparat
Alla järnfosfatpreparat består av blå korn med järnfosfat som aktiv substans men de kan ha olika sammansättning på lockmedlet. Lägg medlet i behållare dit sniglarna lockas men inte fåglar och andra djur kan komma åt dem. Det är inte skadligt för dem men det är ju slöseri med medlen. I handeln finns bl a behållaren Gröna Mathilda. Men det går förstås att göra egna behållare av någon plastburk med ingångshål. En sten på behållaren kan behövas för att hindra de mest glupska fåglarna.
Snigelstaket
Att inhägna odlingar eller känsliga växter med ett fysiskt hinder är ett effektivt sätt att utestänga sniglar men det utrotar dem naturligtvis inte från omgivningen. Ett enkelt snigelstaket kan man göra själv genom att göra upphöjda bäddar omgivna av brädor. Överst på brädan spikar man fast en ca 7 cm bred remsa av takpapp som får hänga ut över kanten. Lite mer påkostat är det att sätta en vinkel av plåt på träsargen.
Fler tips och råd om bekämpning av sniglar finns hos snigel.se som drivs av Fritidsodlarnas riksförbund och hos Riksförbundet Svensk trädgård.
Svarthuvad snigel
Svarthuvad snigel med ursprung i Kaukasus har nyligen upptäckts i Sverige. Arten är troligtvis invasiv och kan eventuellt orsaka problem i odlingar och trädgårdar genom att den äter frukt och grönsaker.
Mer om Svarthuvad snigel hos Naturvårdsverket.
Hittar ni Svarthuvad snigel på vårt området tala om det för styrelsen och rapportera gärna till Artdatabanken.